Met Eigen Ogen
Met Eigen Ogen is een prikkelende experience met videoprojecties, licht en geluid in het Stadhuis van Alkmaar over vrijheid in het verleden, heden en in de toekomst. In 2023 is het namelijk 450 jaar geleden: 8 oktober 1573, Alkmaar Ontzet. Na een beleg van enkele weken is Alkmaar een van de eerste Hollandse steden die het machtige Spaanse leger met succes weet te weerstaan. Een belangrijk sleutelmoment in onze geschiedenis: het markeert de geboorte van Nederland.
Met Eigen Ogen geeft je een nieuw perspectief op deze geschiedenis. Met een blik op het verleden, kijken we naar het heden en dromen we over de toekomst. We belichten ook de keerzijde van die Victorie. We tonen bezoekers dat vrijheid voor de een niet automatisch ook vrijheid voor de ander betekent. Toen niet, maar ook niet in de eeuwen na het ontzet. Het is een verhaal over vrijheid, helden en antihelden. Vrijheid van toen, in het licht van nu.
ROL
Initiator, conceptontwikkeling, projectmanagement, productie, fondsenwerving, sponsoring
KLANT
Stichting Boven het Maaiveld
JAAR
2023
In Alkmaar begint de Victorie
In heel Nederland werd vanaf 2022 stilgestaan bij de geboorte van Nederland; 450 jaar geleden kwam er een einde aan de Spaanse bezetting. Aanhaken bij dit landelijke initiatief was voor de stad Alkmaar meer dan logisch. Want; in Alkmaar begon de Victorie.
De beleving van Met Eigen Ogen vond plaats in drie monumentale ruimtes van het eeuwenoude Alkmaarse stadhuis. In de eerste ruimte beleefde het publiek vrijheid in het verleden. In de tweede ruimte ging het over vrijheid in het heden, met verhalen van Alkmaarders met ieder hun eigen achtergrond. En in de derde ruimte kwam vrijheid in de toekomst tot leven, waar de bezoeker zijn interpretatie in de vrije loop kon laten.
Inclusie en co-creatie met stadsgenoten
Dat Met Eigen Ogen een project voor en door Alkmaarders moest worden, was van tevoren duidelijk. Diverse Alkmaarders zijn meegenomen in alle artistieke processen en de totstandkoming van de verschillende ruimtes met betrekking tot de toegankelijkheid en inclusiviteit van de tentoonstelling.
Want we leven momenteel samen in diversiteit. We worstelen met verdraagzaamheid. We hebben behoefte aan verbondenheid. Juist omdat we recent zijn geconfronteerd met de grenzen van vrijheid. Onze geschiedenis is dichterbij dan we ooit gedacht hadden.
De verteller van het verhaal
Sinan Can was de verteller van Met Eigen Ogen. Sinan is een bekroond documentairemaker, onderzoeksjournalist en programmamaker bij o.a. BNNVARA. In 2016 werd hij uitgeroepen tot ‘Journalist voor de Vrede’. Sinan geeft bevlogen Vrijheidscolleges en is als betrokken en deskundige Midden Oosten-specialist regelmatig te gast bij TV programma’s en talkshows.
Sinan was voor Met Eigen Ogen de perfecte match. Iemand die met autoriteit, geloofwaardigheid en overtuigingskracht het verhaal van vrijheid aan het grote publiek kon en mocht overbrengen. De bezoeker werd, via een eigen koptelefoon en videoprojecties, door hem begeleid in het verhaal én de locatie.
Innovatieve publieksbeleving
Er is gekozen om een innovatieve beleving neer te zetten om zo het verhaal van verleden, heden en toekomst samen te brengen. In Met Eigen Ogen is gebruikgemaakt van videoprojecties, audio, animaties en soundscapes. Voor het audiovisuele ontwerp en de technische ontwikkeling en uitvoering is intensief samengewerkt met kunstenaarscollectief Beeldjutters (ook wel bekend van o.a. Wonderlicht).
De, normaal niet voor publiek toegankelijke, monumentale ruimtes van het stadhuis brachten een unieke dimensie aan het bezoek. De museale stukken uit het Stedelijk Museum, zoals het schilderij van Herman ten Kate en stukken stadsmuur, brachten de geschiedenis tastbaar dichtbij.
Met een koptelefoon op werd de ervaring heel persoonlijk en intiem. Bezoekers zijn alleen met hun eigen gedachten en hoeven zich niet te verhouden tot de ander. Na afloop werd er ontmoeting in een co-creatie gecreëerd, juist om die persoonlijke ervaringen wel met elkaar te delen.
Art-handling van kunst uit het Stedelijk Museum
Voor de tentoonstelling zijn diverse kunstobjecten vanuit het Stedelijk Museum verplaatst naar de tentoonstelling van Met Eigen Ogen. Dit ging gepaard met ingewikkelde logistieke planningen en art handling. Met behulp van Imming Logistics zijn er meerdere ruitersperen en -lansen, kogels, brokstukken van de oude stadsmuur en het schilderij ‘Het beleg van Alkmaar’ van Herman Ten Kate, tijdelijk verhuisd naar het Stadhuis.
Meer weten?
Mirella Doss vertelt graag wat zij voor uw project kan betekenen.